Здравейте Добри Хора,

Казвам се Йован. Реших се на тази стъпка поради една много проста причина, обикновено когато се върши покупко-продажбата та даже и самия оглед, колко и да си говорим едвам може да ви се подаде по важната информация за самото жилище.

А самото жилище вярно е реновирано с любов и намерение за семейство. Аз съм артист и имам малко по различи погледи към живота, не само че лично (подразбира се с майстори) изкъртих и построих на ново всички стаи, освен детската стая, ами лично избирах само хора с желание за работа и позитивност да работят по жилището. Усеща се по енергията на самото жилище, както вече и бяха споменали предишните наематели. Е да, можех да ползвам модерния метод, имах оферта от сериозна модерна фирма за 50.000 лева да го налепят с гипсокартон, накичат и ми дадат ключ на нов модерен апартамент.

Ок, да започна под ред.

По това че сте решили тъкмо тук да търсите жилище сигурно имате информация за Яворов но все пак да споделя какво аз знам. Квартал Яворов е спокоен, жилищен комплекс с артистична и аристократична атмосфера, прекрасни съседи и считан за първия жилищен комплекс в столицата. Тъкмо това “считан за първия жилищен комплекс в столицата” е най важното, плюс ако не се лъжа е регистриран в UNESCO или подобна организация. Важно е щото както виждате има огромни не застроени паркови площи за които вече през годините се опитаха различни връзкари и строителни мутри да ги усвоят и стоят. Последния беше един известен идиот строител които искаше да строи мини МОЛ на мястото на Ропотамо та ако не се лъжа още е собственик на имота, не му успея и съм сигурен че няма никога да се случи, друг идиот да успее да строи и ще остане завинаги да си живеете в парк.

Другото важно е че самата площ на Яворов, както разбрах от един дядо на времето е било блато па затова са строени ниски блокове в доста открити междублокови пространства с голямо отстояние от съседни сгради. Тъкмо поради това преди да купя апартамента ангажирах конструктор и геолог които направиха проучване и ме посъветваха да го купя но да съм на ясно че един ден ще трябва да санираме целия блок. С прости думи да се излее тонове бетон във и под самите основи на целия блок. Което за ваше щастие вече успях да издействам да се завърши.

За какво казвам аз ? Когато аз ни не бях там когато това се е случило.

След като купих жилището за 1-2 години спечелих доверието на всички съседи и започнах да се грижа за целия блок. Смених покрива, олуците и даже според мен най важното, махнах топлофикация, не беше лесно но успяхме. Ако уважавате топлофикация знайте че тръбите им са от 60те години, половината топлина се губеше, греехме парка, което се виждаше с голи очи, където минаваха тръбите нямаше сняг и мраз а плащахме огромни суми. За самото жилище изградих два пъти по евина, по здравословна и по-добра система но за това после, да довърша за санирането на блока.

Самите съседи, половината нямат финансова възможност а някои които имат пак имат застарели схващания па не искаха да инвестират. Получих различни оферти които бяха от порядъка на 2-30.000 Е + което за свястно саниране и тонове бетон си е нормално. За да мога да завърша тази много важна стъпка измислих начин, съседите да ми дадат общия таван, плюс само едни съседи да ми продадат техния а аз да санирам блока и да плата всички разходи. Това беше времето на Орешарски и когато видях как той води цигани от цялата страна и който бусове ги разтовареха около нас, със кебапчета в ръцете ни викаха под прозорците “София не е България”, а самия истински протест достигаше до нас, буквално до Ропотамо, разочаровах се и вдигнах ръце от България и се преместих да живея на прекрасния остров Бали в Индонезия за което никак не съжалявам, тук съм от 2013 год.

В блока има 6 апартамента, аз бях първия дето е успял да купи, другите са същите собственици от построяването на блока, както хората бяха възрастни, апартамент 5, г-жа Стоева, починала па децата и продали апартамента на г-н Петко, усетих че е свестен и много приятен човек с желание да живее там и да се грижи не само за жилището си ами и за блока както правех аз. Затова му споделих до къде аз съм стигнал със санирането на блока и го посъветвах да направи това дето аз мислех. Поради което също останах без тавана, а той както апартамента му е на 3ти етаж си усвои мезонет. Най важното тук е че Петко е извършил сериозно саниране, вярвам на г-н Маринов от жилище 1 който удивен ми сподели че са сложили огромни количества бетон и че Петко е сериозен човек. Маринов ако не се лъжа е бил професор или нещо е обучавал полицията за време на комунизма па знае какво да гледа и как да анализира.

Тук за последно и много важно е да спомена, чух от агенцията ми че някои стени били напукали, супер, според мен няма за какво да се притеснявате, това е поради това че Петко построи мезонет и съседите от горе детска стая на тавана па показва че блока си е улегнал в бетона от санирането и няма къде повече да мърда. Получих и снимки от агенцията ми преди сегашните нови наематели, който както виждам не се притесниха от тези пукнатини, за самите пукнатини и снимките ще споделя и съветвам стая по стая.

Дневна

Когато купих жилището дневната стая беше преходна, така било модерно на времето, между двете стаи имаше едни скърцащи стъклени врати които махнах и зазидах тази стена с газобетонни блокове (итонг). Нормално мразя гипсокартон и итонг но ползвах само за тази стена поради две основни причини, едната е тежест а другата възможност за точен размер. Видях в други жилища че някои хора дето са вършили подобно са оставили врата към спалната, ако искате винаги може това да направите, итонг лесно се режат а къде са точно може да видите. (линк към снимка 1, 2, 3 & )

Самия хол и спална са много слънчеви, буквално през целия ден, това и самия поглед към парка, лукса да не се виждат съседни блокове ме стимулира да изкъртя стената към парка и сложа дограма. Първоначално сложих дограма по нормалните размери (снимка 4) от самото изграждане на блока, но когато сядах на средата на стаята и не можах да се наслада на гледката към парка и чувството за природа, свързаност към тази природа се реших да изкъртя стената. (линк към снимка 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12) Ааа да, не би трябвало никога да ви се налага но да знаете че тези глупости на топлофикация че сме дърпали топлина от тръбите, тук в това жилище не минават, подкупих човек от топлофикация па отрязахме и запечатихме тръбите дълбоко в стената. (линк към снимка 13, 14, 14А, 14Б, 14Ц, 14Д)

Искаше ми се да е едно огромно стъкло но пак нямаше такава възможност щото самата дограма е осемкамерна РVС дограма с троен стъклопакет и двоен газ Argon за топло и шумоизолация. Това беше най модерното на пазара в този момент, но за мен лично най важно “шумоизолираното и топлоизолираното жилище”. Не си падам по маркетинг надути и за хората най-модерни неща. Фирмата ми каза че няма възможност за такива размери троен стъклопакет и двоен газ Argon, щяло да е много тежко и ще им трябвал кран, бях съгласен на това но все пак на края казаха че можело само ако искам едно стъкло както са моловете, което за мен не беше опция, целта ми беше свястно и сериозно да изолирам жилището.

Ааа да, когато споменах изолация, цялото жилище е изолирано с прoфесионална BASF изолация, заедно с тухлите стените станаха около 40-45 см. Георги съседа от горе уреждаше това па ако някога се наложи за нещо той знае фирмата. Плюс на всички тези доставчици на кабелни или било какво не им давайте да къртят където на тях им отговаря, оставил сам изходи за кабел, ще ви покажа къде са. Има даже възможност да се прекара кабел от хола до кухнята без да се кърти. Сложил сам пластмасови тръби както тези дето ползват за ток. (линк снимка 17)

Стигаме до пода. Оказа се че на времето като изолация са ползвали згур, нещо като въглен, консултирах се с лекари, проверих в нета и се оказа че това нещо не е здравословно за дишане та даже някои лекари казаха че причинява рак. Каквото и да е истината не ми харесваше останалата миризма на старо па се реших да махна това нещо, откровено казано къртовски труд, един камион боклук. Овен това в хола пода падна с 20 см а спалната с 30 см. Да се лее бетон беше опасно щото се създаваше голяма тежест па имаше риск да пропадне тавана. Най паметно както за вдигане на пода така и за изолация беше твърд зелен фибрант дето ползват за изолация па след това слагахме мрежа и цимент за да се докара нормален под, Хола има един ред по 10 см дебелина плюс отгоре 2-3 см дебелина, не се сещам точно, а спалната 2 реда по 10 см дебелина. (линк към снимка 15, 16, 16А, 16Б, 17, 18 & 19)

Има и няколко видеа така де в бъдеще какво и да ви наложи или поискате да правите в дневната, винаги ще може да видите кое къде се намира, всичко е вградено, не обичам да виждам кабели.

(линк към видео 1, 2, 3, 4)

Друго важно за хола е климатика, самия климатик би трябвало да ви служи още доста години, направих доста сериозно проучване какъв и къде да го купя щото аз лично не вярвам на Пеевски и подобните вериги щото внасят най-евтиното и според мен доста Китайски копия, имам информация от приятел дето е в нещата. Купих го от едни млади момчета с фирма в Младост дето внасяха от Германия. Инверторен е, по висока класа, ако не се лъжа беше около 2000 лв, па си е напълно достатъчен за топлене и охлаждане на хола, аз даже през зимата си държех всички врати отворени, жена ми е Балийка, 2011 или 2012 паднаха градусите до -20, тя никога не се оплака, а и беше първа зима в живота. По важното тук е къртене ако се наложи или поискате да смените климатика, няма нужда да им давате да къртят и слагат където им е удобно, за да не чувам външния вентилатор изнесох го от пред на терасата, тръбите са вградени в стената. Би трябвало да може да се ползват същите. (сминка 20 & 21)

Когато споменах охлаждане, живеел съм в доста страни в света и особено в по слънчевите видях че външните ролетки са много важен фактор за охлаждане през лятото. Цялото жилище, освен детската стая има вградено външни ролетки. Както исках да са вечни, от опит знам че това ще може само ако са дървени но сериозно дърво като Дъб, Череша… или алуминиеви. Както дървени не можах да намеря се спрех на алуминиеви. Също както мразя мухи и комари към всички отварящи се прозорци има събиращи се комарници. Ролетките ми вършея две много важни услуги, когато пътувах спусках ги надолу и просто запечатвах жилището, или пак когато излизах през деня ги спусках пощи надолу и отварях прозорците за да има течение, ааа да всички отварящи се прозорци имат секретни брави па не се притеснявах.

Терасата също сериозно я освежих, направих пейка за седене и сушилник за дрехи, апартамента е толкова слънчев че даже и през зимата дрехите достатъчно съхнеха, самия теракот е същия както в кухнята, Италиански с високо качество, даже откровено казано бях видел подобен в Италия и ме хвана това че е леко назъбен от страни и прилича на стар, много се зарадвах когато го видях в каталога на една фирма па го поръчаха. (снимка 22, 22А, 23 & 24)

А да когато видях врата на терасата се сетих да споделя, доста мислех дали да сменя вратите, даже проверих пощи всичко дето можеше да се провери на пазара, няма повече такова качество освен някои да ги направи по поръчка. Затова ги реставрирах, даже запазих и месинговите дръжки щото ми харесваха как изглеждат. Тук да спомена че ще е паметно да ви подам броя на боята, особено тази на антрето, имах няколко дизайнери дето работеха за мен па доста време анализираха как това малко антре да изглежда по голямо, на вратите ползвахме brown венге а антрето сахара, Sikkens са боите па с точния брой е лесно да ви ги направят. (снимка 25, 26 & 27)

Когато търсих жилище аз исках да мога да не усещам че сам в София и пеша да мога да отида навсякъде. Ако слагате храна и се грижите за природата около вас, постоянно ще имате животни които ще ви посещават всекидневно. (снимка 28, 29, 30, 31 & 32)

Дневната, пукнатина и какво аз би направил ако бях на ваше място ?

Както виждам по снимката дето ми прати агенцията Снимка (1) 1, това обикновена боя ще покрие. Все пак жилището започнах да го давам пот наем една година след като се преместих в Бали, от 2014, свестни хора бяха наемателите та даже има и в момента, но ако бях на ваше място аз би освежил стените, би ги боядисал на ново.

Друга арт идея дето ми остана като желание най вече щото не можах да намеря подходящо качество и размери дъски. Не знам в какво състояние е ламината, беше високо качество па би трябвало да се държи и да е добре. Но аз би го махнал и би сложил един размер, дълги, много много широки и доста дебели дъски, добро качество, някое много твърдо дърво, да започват от към стената където е врата и да завършват към терасата, така стаята ще изглежда още по голяма и ще създаде чувство за свързаност с парка. Пример (снимка 33)

Спалня

Както споменах при дневната, спалната стая след като лично изкъртих пода и махнах згура, пода падна около 30 см. Едно нещо дето ме шокира е това че на времето не са сложили даже някакъв картон или плат, било какво за изолация, нищо, както се вижда в (снимка 2), над згура на голо направо са редили паркета. Всички тези години преди мене хората са вдишвали съхненето на згура. Не само згура та даже са съхнали и мокрите дъски с цемент (снимка 4). Идиоти. Ааа да, жалко за паркета, беше много добро качество и от дневната и спалната заедно ще можеше да се направи една стая, детската например но беше на тавана, аз не бях там когато Петко превзе тавана па или някои го е взел или са го изхвърлили. Не знам ми беше срам да го попитам. (снимка 1 до 32)

Не знам в какво състояние е ламината сега но също беше високо качество па мисля че с пода тук няма какво да се занимавате.

Прозореца както споменах си е осемкамерна РVС дограма с троен стъклопакет и двоен газ Argon, ролетки, комарник, аз този прозорец и двата на кухнята оставах за течение и свеж въздух пред деня когато излизах. За да не събира прах от вън сложих фаянс под наклон. (снимка 33, 34 & 35)

А да има вграден гардероб, така го наричат, вижда се на (снимка 36) над врата, доста се пъхах там, слагах контакт бетон лак, парчета тепих и се постарах да махна миризма на старо за да може да се ползва.

Отоплението в спалната е Норвежки Adax електрически и икономичен радиатор, по различен е от кухнята щото този е най високата класа и доста скъп. За разлика от другия този не върти въздуха ами излъчвал инфра червени лъчи, точно или не не мога да ви кажа, доверих се на фирмата, приятно грее и вярно не харчи много ток.

Последно и по важно тук са стените. Виждам по снимките от агенцията ми че има пукнатина, вие си решавате, ясно е че с гипсокартон лесно се решава това, но аз бих извикал по стар майстор просто да провери дали само боядисване, той си знае. Аз както споделих мразя гипсокартон щото искам стените да си дишат и да подържат природна енергия. Майстор Жоро си игра с изправянето на стените и слагане на няколко слоя ни не знам как се нарича, стария метод, само се сещам че от слой на слой чакаше по един месец да съхне. (Снимка (1) 2 & 3)

Баня

Мене лично банята ми изглеждаше малка, доста се мислих да изкъртя стената към спалната или детската стая за да усвоя още поне един метър, но след дълго мислене, плануване и тестове с sofware стигнах до хитро и артистично решение. А да както и предишните стаи така и банята напълно изкъртих до тухла и пода до плочата. (снимка 1 до 6)

За да изглежда банята по голяма та даже и за сигурност намалих размера на прозореца, също е осемкамерна РVС дограма. Както прозореца се качи доста по високо и както има нужда от постоя̀нно затваряне и отваряне има специален механизъм за това, става много лесно с дръпване на въжето. Единствено за почистване от вън ще трябва стълба за да се откачи механизма, става също лесно. (снимка 7, 8 & 9)

Подразбира се че смених абсолютно всички тръби за мръсна и ВиК вода, освен тръбата за мръсна вода в банята, при сменя на тръбата в тоалетната оказа се че те са стари керамични тръби и са вечни ако не се пипат, в тоалетната се наложи да сменя щото я счупихме, поради това че са керамични се наложи да сменим и на съседите от горе и надолу па все до мазето.

Когато сме ВиК да не забравя да ви подам пружината за сгъване, механизма за раширяване и покажа как щото обикновен ВиК майстор няма да се справи. Тръбите са Белгийски, бяха върха на технологията в този момент, от вътре са алуминиеви а от вън пластмасови, вечни. Ако се наложи някъде тръби да местите или добавите ще трябва съща технология щото ползват специални съединения. Би трябвало да имам някъде точната фирма и сметките. (снимка 10 до 14)

Когато воювах с топлофикация не знаех дали също ще останем без топла вода, поради това имате вградени тръби та даже и кабел за трифазен ток за да може да се сложи проточен бойлер. На снимката виждам и радиатора закачен към топлофикация, откровено казано не се сещам какво стана с това. Знам че има начин да се преправи с токово отопление, пъха се един нагревател. Мисля че държех врата на банята отворена и никога нямах нужда от допълнително отопление за банята. (снимка 15 и 16)

Душ кабината сам си я направих поради две прости причини, всички тези модерни с вградени масажи и какви ли не други екстри, първо взимат място и създават чувство за малка баня и второ мен ми създават чувство на клаустрофобия. Плюс исках вода да се лее над мен, много вода а не да ми капе някакъв си мини душ. А да има си добавено и мини душ. За да не се събира вода се наложи да сложа огромен воден отдушник. Ааа, да в пода на душ кабината има вградено синo осветление, не се притеснявайте 12 В са и плюс има излято много силикон около тях. (снимка 17, 18, 19 и 20)

Както споменах сам си направих душ кабината, не се притеснявайте за стъклото, 1 см дебелина е и е специално стъкло в случаи да се счупи няма да се разпадне на парчета, нещо като стъклото на колите. Едвам го намерих, обикновено фирмите дето имат такива стъкла и работят това клиенти им са магазините, офисите… Когато казвах какво искам казваха че сам луд и не искат, та намерих начин да подкупя един техен служител. (снимка 21 до 24)

Ааа да, мивката, много ми се искаше да сложа мрамор отдолу но не беше лесно поради тежест, остана да измисля шкаф за отдолу но да е по поръчка и сериозно направен за да издържи тежестта, тези дето ги продават наоколо ще се разпаднат. Бях сложил времена дъска която вече сигурно е за замяна. (снимка 28)

Последно, идеята за банята беше да прилича направена от ратан и да допринесе чувство на природа, от снимките на агенцията ми виждам че при улягането на блока също и фаянса при тавана има пукнатина. Снимка (1) 4. Не ми изглежда фатално но пак ако решите да смените фаянса запазете си фриза, Испански е, ръчна изработка и струваше два пъти повече от самия фаянс. Майстора каза че сам луд. (снимка 29, 30 и 31)

Луд или не, през целия ремонт който отне 2 години, никога не гледах цени, има евтини и ужасно скъпи неща, винаги гледах качество, докато съм жив никога да не се наложи нещо да сменя, уют и разбира се артистичност.

Детска стая

Това е единствената стая дето не сам пипал та даже не смених ни дограмата. Умишлено щото идеята ми беше това да стане когато имам дете и да я направя според пола на детето. Дограмата не я смених щото мислех да изкъртя прозорците пощи до пода па когато детето лежи да има поглед към парка.

А да стаята е ремонтирана от предишните собственици. Аз само махнах радиатора и сложих Adax електрически радиатор само по ниска класа от този в спалната. (снимка 1 до 7) Тук над врата също има от тези вградени гардероби, почистен е но няма слагано контакт бетон и друго почистване както направих в спалната.

Кухня

Тук извърших сериозен ремонт и ползвах няколко професионалисти частно без фирмите за който работят щото аз нямам доверие на модерни фирми. Без тях вярно нямаше как да стане.

Също като банята кухнята за мен си беше малка, но за щастие тук намерих решение и я уголемих за поне 3 кв.м. Разбира се първо изкъртих всичко до тухла и плоча. Като първо много важно тук е да ви предам снимките и видеата кое къде се намира, сещам се преди години нещо се беше случило па някои баш майстор беше говорил глупости че нямало еди какво и искаше да кърти. Както споменах преди ВиК тръбите са вечни, и всички нужни тръби за отпадни води са под внимателно измерен наклон, плюс са достатъчно широки за никога да не може да се запушат. (снимка 1, 2 и 3)

Ползвах дизайнер за дървената част от кухнята където се намират уредите и шкафовете, успяхме да подредим голям хладилник (снимка 4), вграден съдомиялник, фурна с индукционен плот (умишлено избрах висока класа BOSH за когато имам дете да не си изгори ръката, този загрява само кръга за съдове), перална и доста широка и дълбока мивка за да може да събере много чинии. Съдомиялника също е висока класа BOSH а пералната ако добре се сещам е подменена. Фурната е Аристон, избрах я най вече поради ретро дизайна. (Видео 4) Би трябвало да ви служат още много години. А да трябва да проверим абсорбаторът да не би случайно с тези ремонти на таваните някои баш майстор да е запушил комина, лично сам се качвал на покрива и почистих комина, абсорбаторът и вентилатора в тоалетната са вързани към комина и много бързо си изнасяха въздуха.

Споменавам дървената част от кухнята щото по самата кухня работеха доста хора но генерално бих я разделил на 3 елемента. Тази дървена част е по поръчка правена в Русе, не се сещам дървото но се сещам че и те казаха че сам луд щото избрах по дебело от стандарта а даже и вратите не са имитация резба ами ги карах да редqт парчета. Най отгоре е доста високо и не удобно за всекидневно ползване но пак не исках да е празно и да се събира прах. Има прекарано ток за да може да се нареждат декоративни чинии па да създаде артистичен уют. Струваше си доста па се сещам се хвалеха че като бонус са ми сложили механизъм за плахо затваряне на вратите но според мен не работи добре на всички врати но пак сега сигурно е по съвършено и може лесно да се замени с по модерен. (снимка 5 и 6) Махнах техния плот към мивката и намерих и сложих чисто бял мрамор. А да, над врата има голямо място за складиране но както винаги имаме неща дето не ни трябват всекидневно и се чудим къде да ги сложим, в усвоената част от терасата успях да изградя доста голям склад, събираше ми всичко. Също е част от дизайна на кухнята. (снимка 7 и 16)

Втората част е усвояването на терасата, оказа се доста сложна задача щото самата тераса е тънка и нищо не я държи отдолу. Плюс аз настоявах на РVС дограмата с троен стъклопакет и двоен газ Argon плюс ролетките и комарниците което си става доста тежко. Плюс да е добре изолирана за да не се губи топлина. Както майстора каза си отваряш жилището. Невероятно но факт, майстора сметна че за да се получи съща защита което има тухлата ще е нужна 60 см итонг стена, тогава за какво избих терасата… Ползвах конструктор които извърши доста анализи и измерване па на края ме посъветва да не слагам тухли и строя стена ами да ползвам готов KNAUF сандвич панел. Както са Била, Метро и подобни. За щастие тогава строиха доста Била супермаркети па намерих един пич дето докара едно парче от там па го наместиха. Не се притеснявайте тази част никога няма да мръдне, хващана е с болтове в страни към блока та даже и към горната тераса. Има и допълнителна изолация и алуминиева ламарина към външната част. От вътре също има допълнителна изолация и гипсокартон даже и на тавана. Въпреки че имах гаранция че този KNAUF сандвич панел бил достатъчен, исках да съм си сигурен. (снимка 8, 9 и 10)

Третата част, дизайна и логистиката сам си направих, за удобство има прекарано ток навсякъде където било кога би могло да има нужда. Над хладилника има ток и стигат кабелите от дневната с цел да се върже ТВ. Даже боядисахме и хладилника (видео 4), жалко че нямаше възможност за вратите, майстора каза че бил еди какъв си метал и нямало да хване боята и да изглежда добре. Нямаше толкова голям бял хладилник, особено с голям фризер от горе а не от долу. Търсих къде ли не, пощи една година. Много си мислех какво да направя с изкъртената стена, ай да кажем едната страна щото е тухла си беше по лесно (снимка 11), но другата си беше бетон. Исках кухнята да има свеж, летен и морски ретро дизайн па логично е да има имитация на антична колона от Гърция, снежно бяла. Лелее ами тези баш майстори дето уж можеха това да изградят от гипс, се оказаха големи господа, оферираха цени от порядъка на 1500 до 3000 лева, ай да кажем за парите може би и щях да се съглася, но за време трябваше да чакам поне 5-6 месеци. Сигурно щото тъкмо това време мутрите та и циганите с пари, си строиха онези палати с гипсови имитации на Клеопатра и какво ли не друго. Издразних се па реших сам да си завърша това. Спрех се на камък, сам си намерих и наредих камъните и доста се старах да ги подредя по цвят и големина за да приличат на дърво. Не се притеснявайте на края сложих яхтен лак па няма да сътворят прах. А да, много е важно да ви покажа кyде в камъните има скривалище за накити или било какво ценно. (снимка 12 до 16)

Жилището и особено квартала бяха доста сигурни, но оказа се че предишните наематели бяха обрани, според мен поради техен мързел. Още от самото начало сигурността ми беше приоритет, затова има алуминиеви ролетки, те не се режат а механизма има блокада па не се вдигат от вън. Консултирал съм се с няколко групи крадци. Когато излизате ако ролетките са спуснати, пощи до долу, няма как да се влезе, даже и входната врата, крадците казаха, “брат няма какво не се отваря, всичко се отваря, просто има различни системи на отваряне и ние се специализираме на една система, друга група на друга система”, затова входната врата има две различни системи, даже средната е обърната на обратно, ако те опитват да отключват на практика ще се случи обратното, ще заключват.

А да и тук има Adax радиатор само че тук е съвсем по-различен от тези в спалната и детската стая, тук върти въздуха, така ме посъветва екипа на Adax вносителите.

Какво аз би направил ако бях на ваше място ?

Не знам в какво състояние са стените но би ги освежил, би облепил всичко с найлон както видехте за боядисването на хладилника и би боядисал на ново, боята сyщо е Sikkens снежно бяла, ще ви дам номера. Друго по важно което аз умишлено не направих щото исках хитро и според нуждите да проектирам. Бих направил тънка полица за подправки та даже и за някакви уреди дето не се ползват всекидневно, но да се виждат. Би я направил в простора зад вратата. Измервал сам, при линеарно отворена врата, без да допре до стената, има достатъчно място да се вкара нов хладилник или било какво да се наложи в бъдеще.

Тоалетна

Може би малко смешно ще звучи но за мен тоалетната си е креативно място, живеех 7 години в Амстердам и когато и да ходех на гости при истински Холандец, особено при семейството му винаги бях очарован от декорацията, уюта и миризмата на тоалетната. За мен исках да направя чувство на пещера от камък с библиотека. Както споменах в началото имах няколко дизайнера дето работеха за мен, но не строителни дизайнери, занимавах се с организиране на музикални събития, продуцент, издавах музикални дискове… След доста анализи и проверка на различни цветове оказа се ако сложа кафяви камъни или теракот сътворя чувство на още по малко пространство. Затова се спрех на този цвят и избрах грапав гранитогрес, дето нормално ползват на вън, майстора пак каза че сам луд. Изкъртено и подменено е абсолютно всичко, сложил сам осветление за да може да се чете, има няколко места за книги и списания. Още по-важно тук си е условието за хигиена и почистване, затова вградил сам казанчето и тоалетната чиния в стената. Има наклон па свободно може да се почиства даже и с маркуч. Имате снимки кое къде се намира за каквото и да се наложи за замяна в бъдеще. А да, има и доста добра вентилация, както споменах свързана към комина. (снимка 1 до 29)

Антре

Както виждам от снимките на агенцията ми след улягането на блока антрето има най много пукнатини, което ако се замислите си е логично и си е нормално щото е средата на блока, май е съща линия с банята, колко бетон и да има излято в основите и под блока, едвам са могли да достигнат до средата. (снимка Снимка (1) 5 до Снимка (1) 7)

Откровено да си кажа когато аз купих жилището пукнатините бяха поне 2 см, направо си имаше разстояние, тези дето виждам на снимките са малки и нормални за улягането на блока.

Самото антре да знаете че има подово отопление което никога ни не закачих към ток щото не се наложи, апартамента е така изолиран че си подържеше топлина навсякъде, ако поискате винаги може да го включите. Има два вградени гардероба, единия срещу тоалетната преправих в гардероб за обувки, толкова много събира че и дама с колекция на обувки ще бъде доволна. Другия се намира срещу банята, там държех всичко нужно за почистване не жилището. А да, закачалката за дрехи сам си я направих щото тези дето имаше на пазара не ми изглеждаха стабилни, не може да се закачат много якета, тази има сериозни месингови закачалки и е закачена за стената с огромни болтове па свободно може да закачате и по 10 тежки якета на една закачалка и пак не мърда. (снимка 1 до 4)

А да, тук имах една доста артистична идея за дневните обувки за която трябва да се ходи в гората, ще ви обясня и начертая.

Ако сте стигнали до тук сигурно ви е станало ясно че този текст и това обяснение не е с цел маркетинг на имота ами добронамереност. За мен лично в живота е много важно да споделям позитивност, доброта и щастие. Когато се налага да помогна с каквото мога и с колко мога. Какво мислим, какво говорим и какво чувстваме тъкмо същото ни се връща обратно, това нещо наричаме енергия.

За мен това е по важно от пари, закони, правила па който какво ще да говори или си мисли, това си е за него, за мен важно е аз какво правя и моята енергия. Тук в Бали няколко пъти чужденци, уж аз трябва да съм един от тях, ме питаха, как така ти си винаги щастлив. Идиоти! Извинете на израза.

Направих го най вече щото купувате дом а не магазин за инвестиция, на пример, през годините на ремонт много ми се щеше да имам информация за отделни стаи или особено за детската, какво точно там са правили, пода махнали ли са както аз направих, ако не някаква изолация или нещо подобно има ли, не знам. Може би моята агенция са добри хора дето познавам от 2001 но агенцията на продавача беше една пазарско ниво, с перхидрол изрусена и намазана кака дето никак не ми позволи да си говоря с продавача или пак да получа номера му. След това му намерих номера но той каквото и да го попитах отговаряше с да или не и усетих нежелание за съдействие па спрех да му се обаждам.

Не само това текстово съдействие ами ако било какво ви се наложи в бъдеще аз съм на линия и отговорно стоя зад всичко казано, ние ще си останем съседи. Аз нямам намерение да си дам мазето, ако се разберем и имате желание да купите апартамента без мазето си е супер за двете страни щото съм навит да спусна от цената тъкмо поради мазето. Ако пак държите да купите апартамента с мазе ще ви го продам с мазето на съседа Петко, сигурен сам че той ще ми съдейства.

Всеки казва че сам луд или глупав и какво толкова съм за едно обикновено мaзе, казва се дом, аз не съм роден в България и тук в този блок се чувствам в къщи, с тези прекрасни съседи, този прекрасен парк, възможността да ходя пеша кyдето и да си поискам в центъра, на пример от жилището до Мементо на Раковска си стигам за 15 мин. Може би ще си остана да живея в Бали завинаги но аз съм си Българин и искам да си чувствам че имам дом в България па даже това да било едно малко 15 кв.м. мазе. Вярвали или не, с парите от жилището даже и да мога да си купя 2 апартамента с подобен размер на моя в Лозенец или кyде е сега най модерно, аз пак не искам, искам да си остана в този блок с тези прекрасни съседи.

Ааааа, да, за последно нещо много важно, не знам агенциите и кой къде слага този район Яворов, но знам от общината че до блок 35 припада към община Център, от блок 36 към община Слатина. За мен си беше щастие щото не си е също да се ходи, паркира и вадят различни документи в община Слатина и община Център. Община Слатина си е супер удобно да се ходи и доста бързо да се завърши каквото и да ви се наложи. Плюс дамите дето работят не са чак толкова зле, е да има от тези от комунизма дето ще те бият с погледа им, но са малко, повечето са доста добри.

Линк Локация